Съботно-набързо

Отдавна съм установил, че в съботните вестници текстовете и анализите са по-интересни, отколкото през седмицата. Има много причини за това, но те не са толкова важни.

Русия иска пак да сме нейни – много интересно интервю на Огнян Минчев. И аз съм на мнение, че руснаците отдавна се опитват да дестабилизират региона, за да покажат на “партньорите си” от ЕС – главно Германия и Франция, че “восток – ето дело тонкое”, както и че страните от Източна Европа са ненадеждни, корумпирани и въобще – само Москва може (и иска) да се оправя с тях. Не ми беше хрумнало, че политическата криза в Румъния може да е инспирирана от Кремъл, но не изглежда невероятно.

Днес България празнува Ден на независимостта, а Гърция очевидно е обхваната от институционално безсилие и управленско малоумие, след като са се сетили да търсят репарации от Германия за ВСВ.

Тошо Тошев отново е дал трибуна на старият си приятел агент Гоце да разгърне неясна мисъл. Ако има класация за най-голямо политическо безвремие и пропуснати шансове, двата мандата на Първанов неизбежно ще застанат на челно място. Руснаците сигурно доста съжаляват, че загубиха (п)Резидента си в България. Сръбската прокуратура пак действа по-добре от българската, или поне така изглежда. Интересно кога ще излязат факти от битието на Ивица Дачич като приближен на Милошевич. Този текст в “Република показва, че за българите в Западните покрайнини бъдеще в Сърбия няма и вероятно ще е нужна ревизия на Нойския договор – колкото по-скоро, толкова по-добре. Дори и за Сърбия ще е по-добре.

САЩ са обявили война на Замунда, става ясно от този текст. Според мен, пиратските сайтове и торенти доведоха до интереса на хората към високоскоростния интернет, а високоскоростния интернет е нещо, което е по-важно за развитието на икономиката през 21 век, отколкото проекти като АЕЦ или тръби за транспорт на газ. Тази статия също казва някои неща, макар, че е малко безадресна. Ето и един текст в Капитал, който леко загатва защо Израел е това, което е днес. Посланието е ясно.

За съжаление, Капитал продължава с откровено лобистките си текстове за ВЕИ-тата. Този сектор явно ще остане да се люшка в двата края на развитието си – огромни и неоправдани изкупни цени на “зеления” ток, огромни и неоправдани такси за включване, приети със задна дата – това правителство явно е съставено главно от дебили, е извод който се набива в очите.

 

About Петър Гаврилов

Привет, казвам се Петър Гаврилов, роден в София през 1975г. Засега - неженен, неосъждан, с едно дете. Завършил съм семестриално ЮФ на СУ "Св. Климент Охридски" през 2000г., не знам дали има смисъл да се дипломирам въобще. Имам и бакалавърски степени по Маркетинг и Икономика на туризма от Стопанска Академия - Свищов, както и магистратура по Национална сигурност и отбрана от Военна Академия Георги Стойков Раковски. Работил съм като репортер и редактор във в-к Капитал от 2000-2008г., за което време още се чудя дали е било полезно или пропиляно от гледна точка на опит и пропуснати възможности. Бил съм редактор и главен редактор в един куп други онлайн "медии" и проекти, което ми дава поглед върху целия процес, довел България до 111-то място по медийна свобода в света. Перфектни страни в които бих живял - Нова Зеландия, Австралия, Южна Африка, Бразилия, Мексико - всички са отлични за летене. В Европа като най-добри за живеене ми се струват Хърватска, Португалия и Испания - пак заради възможностите за летене.
This entry was posted in ПЕЧАТни грешки and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.